skip to Main Content
 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Géén abonnement
 • Voor 13.00 uur besteld? Dezelfde werkdag verzonden

Angst voor vuurwerk? Begin op tijd met trainen!

Oud & nieuw, ja het lijkt nog zo ver weg, maar voor we het weten is het weer zover. 

Is je hond bang voor vuurwerk? Dan is het nu het moment om aan de training te beginnen.
Ieder jaar weer, als het vuurwerk losbarst, zijn er zo ontzettend veel dieren doodsbang, jij als eigenaar kan daar wat aan doen dat je hond niet meer zo bang is.

Belangrijk is om er achter te komen of je hond angst heeft voor vuurwerk.
Angst uit zich niet altijd in extreem gedrag, maar je hond kan ook hele kleine signalen laten zien.
Ik heb hier eerder een artikel over geschreven, ik raad je aan om deze eens door te nemen :  Stress signalen

Do’s :

 1. Met stipt op 1, begin op tijd ! Wacht niet tot december, maar begin NU al met trainen.
 2. Train met een CD met daarop vuurwerkgeluiden. Aanbevolen door gedragstherapeut Monique Bladder zijn de vuurwerk cd’s van 2 Engelse gedragsdeskundigen; Sarah Heath en Jon Bowen. Deze cd’s bevatten duidelijke instructies hoe je ze kunt toepassen bij je hond. De cd’s zijn HIER te vinden.
  Tevens kun je de geluiden van deze cd ook gratis downloaden via de website van Dogs Trust ( wel de handleiding erbij downloaden ) download
 3. Naast het geluid spelen ook trillingen, geur en flitsen een rol bij de angst. Mochten de geluiden op de cd niet voldoende effect hebben, dan kun je deze factoren toevoegen aan de training ( stap voor stap )
 4. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken; als het moment daar is en je hond heeft behoefte om weg te kruipen, laat hem dan doen. Dwing je hond nergens toe.
  Het kan helpen om een deken over de plek heen te leggen waar je hond zich schuil houdt, bijvoorbeeld over de bench of onder het bed.
 5. Ondersteuning met medicatie; mocht je hond nog steeds erg veel angst ervaren ondanks de training, dan kun je angstverminderende medicatie in gaan zetten.
  Alprazolam vermindert de angst en Diazepam heeft met name een verdovende werking.
  Overleg met je dierenarts welk middel geschikt is, maar gebruik zeker GEEN Vetraquil. Voorheen werd dit middel door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerk angst.
  Dit middel is een spierverslapper, het gevolg is dat de hond niet meer kan bewegen & wegkruipen, de hond lijkt wel rustig, maar in werkelijkheid is de hond nog steeds doodsbang maar kan zich nu ook nog niet eens meer bewegen.
  Naast reguliere medicatie kun je ook kiezen voor natuurlijke middelen, hiermee moet je wel op tijd beginnen om het te geven.
  Het merk PUUR nervositeit kan bijvoorbeeld een heel geschikt middel zijn.
 6. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een gedragstherapeut bij jou in de buurt. Zij kan je zeker helpen.

Don’ts:

 1. Pas de techniek ” Flooding ” niet toe; je hoort wel eens om de hond te confronteren met zijn angst, maar in feite kan dit de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.
 2. Geen groepscursus vuurwerktraining; omdat het zo ontzettend belangrijk is om de stress-signalen bij de hond goed te observeren, is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen.
  De instructeur kan onmogelijk iedere hond in de gaten houden, daarbij bestaat de kans dat de hond alleen maar banger wordt.
 3. Extreem veel aandacht schenken aan de angst; natuurlijk mag je je hond laten merken dat je er voor hem bent, maar schiet daar niet in door, hiermee wakker je het gedrag alleen maar aan.
 4. Negeren van de angst; je hond totaal negeren wanneer hij zo bang is, is natuurlijk ook niet de bedoeling. Wil je hond tegen je aanliggen? Laat hem dat dan doen. Tevens kun je ook proberen om de hond af te leiden met een spelletje bijvoorbeeld. Kijk zeker eens op deze website voor inspiratie.
  Een lekkere snack of een gevulde kong kan ook afleiding bieden.

 

Succes !!!

 

391283_168677576561521_100002578404376_303394_273568509_n

 

Bron: 

Monique Bladder

Doggo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *