skip to Main Content
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Géén abonnement
  • Voor 13.00 uur besteld? Dezelfde werkdag verzonden

Een pup of een herplaatser?

Het is zover, je bent overstag! Er komt een hond in huis.
Ontzettend leuk natuurlijk en zeer waarschijnlijk ben je ook dol enthousiast.
Maar dan kom je op het punt, wat voor hond wil ik eigenlijk? Wil ik een jonge hond, of kies ik voor een iets oudere hond?
Zowel een pup als een herplaatser hebben beide voor- en nadelen.

De valkuil die je veel mensen ziet maken, is dat ze voor een oudere hond gaan omdat dat ” zoveel makkelijker is “, en soms klopt dat ook, maar lang niet altijd.
Een oudere hond heeft vaak een rugzakje en al de nodige levenslessen gehad.
Dat kan positief zijn, maar ook ” negatief “, de hond kan al dingen hebben geleerd die jij als nieuwe eigenaar helemaal niet leuk vind.
Een hond kun je dingen leren, en ook afleren, alleen afleren of het gedrag ombuigen naar ander gewenst gedrag kan vaak heel veel energie kosten.
In sommige gevallen kan het fijn zijn om hulp van buitenaf te krijgen, door middel van bijvoorbeeld een hondenschool of privé les.

Toch heeft een herplaatser ook zo zijn voordelen, een herplaatser is in 9 van de 10 gevallen toch al een iets oudere hond, dat betekent dat je al veel langere wandelingen kunt maken met je viervoeter, hij of zij in de meeste gevallen zindelijk is, ze toch vaak een aantal basiscommando’s kennen en al een paar uur alleen kunnen zijn.
Ik vind dat deze honden een tweede kans verdienen, ze verdienen het om bij een baasje te komen die volledig voor ze gaat, om weer warmte te voelen van een thuis, een thuis waar hij er bij hoort.

Een pup kun je natuurlijk nog helemaal naar je eigen hand zetten, maar ook daar gaan de nodige trainings-uurtjes in zitten.
Zo moet je je beseffen, dat wanneer je een pup in huis haalt, je deze niet vanaf dag 1, 8 uur alleen thuis kunt laten omdat je zelf moet gaan werken bijvoorbeeld.
Ook kun je niet van de pup verwachten dat hij de eerste nachten volledig rustig zal door slapen.
Dit soort zaken behoor je rustig op te bouwen, op het tempo van je pup.
Zelf ben ik er voorstander van om de pup de eerste tijd in de slaapkamer te laten slapen, weliswaar in een bench met een warme kruik.
Daar zijn de meningen over verdeeld, maar besef dat de pup ineens uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald, waar hij altijd samen was met zijn broertjes, zusjes en moederhond, hij in een ander huis plots alleen moet slapen, zonder de warmte van de andere honden.
Het enige wat de pup kan doen is piepen, wat door veel mensen als vervelend wordt ervaren en waarvan men vind dat dit genegeerd zou moeten worden.

Zoals je leest, hebben zowel de pup als de herplaatser voor- en nadelen en zul je in beide flink wat energie moeten steken.
Overweeg wat het beste bij jou en je gezinssituatie past, waar jij je goed bij voelt.
Zelf heb ik een herplaatser, waar ik echt enorm veel tijd en energie in heb moeten steken de eerste jaren, maar nu? Ik heb een hond met een hart van goud en het beste maatje wat je je maar kan wensen.

 

 

 

Feiten & Cijfers
Gezelschapsdierensector 2015

[shareaholic app=”share_buttons” id=”24911080″]

 

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Altijd herplaatsers gehad. Momenteel geen hond. Mn kinderen zijn 3 en 4 en ik ga nu opzoek naar een pup. Dit omdat ik dat met kleine kinderen beter lijkt,een hond zonder verleden. Toch blijf ik nog steeds om me heen kijken of ik niet toch die herplaatser tegen kom ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *